Чер 23, 2022
117 Перегляди
2 0

Панголін – унікальна тварина з роду ящурів

Опубліковано

Панголін – стародавня тварина (перші знахідки датуються періодом 70 млн років тому), ссавець із роду ящурів (Pholidota) або панголінових (Manidae). Живе на територіях Південної Африки та Південно-Східної Азії. Тропічні ліси Китаю та Індії заселяють також деревні види: Manis crassicaudata та Manis pentadactyla; у Малайзії поширений Manis javanica, а на Філіппінах — Manis culionensis. Назви Manidae і Manis походять від лат. manes — «дух» чи «привид» і вказують на потайний, нічний спосіб життя. Термін pangolin походить від малайського слова peng-goling, що означає «ролик».

Панголіни нині живуть у тропічних і субтропічних регіонах південної Африки й Південно-Східної Азії. Довжина тіла 30-88 см, а вага у різних видів варіює від 4 кг до 35 кг. Має величезні кігті для розорення мурашників і термітників. Череп конічний і не має зубів. Язик надзвичайно довгий і червоподібний. Луски є найбільш самобутньою рисою панголінів; вони покривають дорсальну поверхню тіла і хвоста і складаються з аглютенованого волосся (кератину). Шкіра та луски складають велику частку ваги цих тварин.  За деякими мірками, складають від ⅓ до ½ ваги.

Більшість видів ведуть нічний спосіб життя, але деякі з них денні. Деякі наземні види мешкають в норах, викопаних або іншими тваринами або ними самими. Інші види деревні й знаходять притулок в дуплах дерев. Більшість видів панґолінів лазять добре, особливо деревні види, які мають чіпкий хвіст. Земляні нори близько 15-20 см завширшки й зазвичай сягають глибини в кілька метрів та закінчуються круглою камерою до 2 метрів завширшки. Нори, як правило, вкриті брудом, коли вони зайняті. Нори велетенського пагноліна можуть бути до 5 метрів завглибшки і до 40 метрів завдовжки. У спокійному стані панголін рухається повільно і обережно. Часто ходить тільки на задніх лапах, використовуючи хвіст як підпору. Панголіни досить боязкі тварини, і якщо їх наздогнати перш ніж вони зможуть досягти схованки, вони згортаються в щільну кулю, в якій броньовані кінцівки й хвіст захищають м’яке черево. Коли вони перебувають у цьому положенні, гострі краї лусок настовбурчуються для дієвішого захисту. Рухи лусок і посмикування хвоста, здається, стримують хижаків. Панголіни згортаються так сильно, що практично неможливо розгорнути їх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  10 мальовничих озер України

Харчування панголінів складається в основному з термітів, але мурахи та інші комахи теж ідуть в їжу. Комахи виявляються за запахом і панголіни здаються дуже селективними у виборі їжі. Деякі панголіни нічні або денні; деякі — суворо наземні; деякі — напівдеревні, а два види (один в Яві і один в Африці) ‘ досить дерев’яними й мають напівхапальні хвости. Панголіни мають низькі показники метаболізму. Деякі види розпилюють неприємні рідини з анальних залоз.

У панґолінів зазвичай народжується одне велике дитинча. Причому, спостерігається вельми цікава тенденція: у африканських видів приплід складає одне маля, а в азійських — від одного до трьох. Маленькі ящери народжуються цілком сформованими, з лусками, зрячі і здатні ходити. Після народження дитинча вилазить на хвіст матері, і вчепившись за луски, по суті, їздить верхи. Один Manis crassicaudata жив у неволі близько 20 років.

Всесвітній день панголіна відзначають щороку у третю суботу лютого. У цей день небайдужі люди у всьому світі об’єднуються з метою підвищити суспільну обізнаність про важке становище, у якому опинилися ці унікальні ссавці.

Оцініть статтю:
[Голосів: 1 Оцінка: 5]
Рубрика:
Природа
https://narodne.site/

Narodne - український інтелектуальний, науково-пізнавальний ресурс, створений для ерудитів. Публікуємо цікаві статті, розповідаємо про історії минулого, висвітлюємо і аналізуємо визначні події та особистостей, котрі мають значення в культурному і глобальному масштабах.

Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x